sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Mielikuvituksellinen tarina ystävyydestä ja rakkaudesta

Aiemmin tänä kesänä nappasin vanhempieni kirjahyllystä korkean pinon äitini suosittelemia kirjoja lainaan. Tähän joukkoon kuului myös Cecelia Ahernin jo viisi vuotta sitten suomennettu romaani Yllätysvieras (If You Could See Me Now, 2007). Ahern on yksi Irlannin suosituimmista kirjailijoista ja moni hänen romaaneistaan oli minulle jo entuudestaan tuttu, joten tartuin tähän kirjaan innolla. 

Kirjan päähenkilö on irlantilainen sisustussuunnittelija Elizabeth Egan, jonka elämää varjostavat vaikeat perhesuhteet. Äiti on lähtenyt omille teilleen Elizabethin ollessa vasta lapsi jättäen pienen Saoirse-vauvan Elizabethin ja Brendan-isän hoidettavaksi. Vastaava kuvio on toistunut myöhemmin, kun Elizabeth on aikuisena päätynyt adoptoimaan holtittoman Saoirsen Luke-pojan. Elizabeth on joutunut perheensä vuoksi luopumaan kaikista omista haaveistaan ja palaamaan New Yorkista  piskuiseen kotikaupunkiinsa, joka tuntuu nukkuvan jatkuvaa talviunta.

Eräänä päivänä Luken ja hieman myöhemmin myös Elizabethin elämään astelee salaperäinen Ivan, joka ravistelee Elizabethin periaatteita ja tuo täysin uusia tuulia kaksikon elämään. Elizabeth uskaltaa vihdoin avautua kuorestaan ja kokeilla ennen hänelle täysin tuntemattomia asioita. Pikkuhiljaa häntä alkaa kuitenkin epäilyttää, kuka tyhjästä ilmestynyt mies oikein on ja miksi hän ei tiedä edes miehen sukunimeä. Luke suhtautuu Ivaniin ihanan mutkattomasti, mutta Elizabethilla kestää kauan ymmärtää, kuka Ivan oikein on. 


Yllätysvieras ei mielestäni aivan yllä Ahernin parhaimpien romaanien tasolle, mutta se on joka tapauksessa virkistävää luettavaa. Tarina kertoo ennen kaikkea ystävyydestä ja rakkaudesta, mutta se ei ole perinteinen kuvaus kummastakaan. Kirjailija sekoittaa sopivassa määrin fantasiaa reaalimaailmaan saaden aikaan tuoreelta tuntuvan rakkaustarinan. Lukijana tempauduin mukaan romaanin maailmaan heti ensimmäisestä luvusta alkaen, mutta varsinaista lukemismaniaa kirja ei onnistunut minussa synnyttämään. 

Mikäli viihdyttävä romanttinen kirjallisuus kiinnostaa, kannattaa Yllätysvieraan lisäksi tutustua myös Ahernin muihin kirjoihin. Supersuositusta P.S. Rakastan sinua -romaanista on tehty myös Hollywood-elokuva, joka on ehdottomasti katsomisen arvoinen. 

Yllätysvieraalle annan kolme tähteä viidestä. Kyseessä on aivan kelpo kirja vaikkapa kesälomalukemiseksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti