maanantai 30. heinäkuuta 2012

Intouchables

Viikonloppuna tuli katsottua kriitikoidenkin kehuma ranskalainen komedia Intouchables. Elokuva kertoo Pariisissa asuvasta rikkaasta Philippestä (François Cluzet), joka etsii itselleen henkilökohtaista avustajaa. Haastatteluun ilmaantuu sosiaalietuuksien perässä myös elämän heittelemä Driss (Omar Sy). Työ ei kiinnosta nuorta miestä, mutta Philippe haastaa hänet ottamaan paikan vastaan ja muuttamaan loistokartanoonsa. Äiti on juuri heittänyt Drissin pihalle vankilakeikan jälkeen, joten mies päättää tarttua tarjoukseen.

Miehet ovat monin tavoin toistensa vastakohtia, eikä yhteentörmäyksiltä voida välttyä. Elokuvan komiikka syntyykin etupäässä kahden täysin erilaisen persoonan joutuessa vastatusten sekä Drissin värikkään persoonan kautta. Philippe on halvaantunut kaulasta alaspäin ja tarvitsee apua lähes kellon ympäri. Mies tutustuttaa laitapuolen elämään tottuneen Drissin oopperaan, klassiseen musiikkiin ja taiteeseen - vaihtelevalla menestyksellä. Suorasukainen ja häpeilemätön nuori mies aiheuttaa usein pahennusta ympärillään, mutta onnistuu voittamaan työnantajansa luottamuksen. 


Intouchables perustuu tositarinaan ja näyttää koskettavalla tavalla, miten ystävyys voi puhjeta kukkaan osapuolten hyvinkin erilaisista lähtökohdista huolimatta. Omaa mielenkiintoani elokuvaa kohtaan lisäsi se, että työskentelen itsekin osa-aikaisena henkilökohtaisena avustajana. Elokuvassa on mielestäni hyvin kuvattu sitä, miten läheiseksi ja tärkeäksi suhde avustettavan ja avustajan välillä voi parhaimmillaan muodostua.

Vaikka kyseessä on komedia, tarina saa sopivassa määrin myös synkempiä sävyjä. Philippe käy kirjeenvaihtoa viehättävän naisen kanssa, muttei uskalla vammansa vuoksi tavata naista. Myös Drissin monimutkaista perhetaustaa avataan elokuvan edetessä. Elokuvan loppu on kuitenkin toiveikas jättäen katsojan hyvälle mielelle.

Suosittelen elokuvaa erityisesti ranskalaisen elokuvan ja komedian ystäville, jotka kaipaavat muutakin katseltavaa kuin ainaisia jenkkihömppäleffoja. Annan elokuvalle kolme ja puoli tähteä viidestä sen hauskuuden ja inhimillisyyden vuoksi.     
 
           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti