sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Toimittaja ja hakkeri murhaajan jäljillä

Katsoin eilen The Girl with the Dragon Tattoo -elokuvan, joka perustuu Stieg Larssonin Millenium-kirjasarjan ensimmäiseen osaan. Kyseessä oli vuonna 2011 valmistunut Hollywood-versio, jonka pääosissa näyttelevät Daniel Craig ja Rooney Mara. Olin tietoinen Millenium-trilogian suosiosta, joten odotin elokuvan katsomista, vaikken nimen lisäksi tiennyt siitä etukäteen yhtään mitään. 

Elokuvan päähenkilö Mikael Blomkvist työskentelee Tukholmassa Millenium-lehdessä, kun hän saa työtarjouksen vaikutusvaltaiselta Henrik Vangerilta. Virallisesti mies palkkaa Mikaelin kirjoittamaan elämäkertaansa, mutta oikeasti hänen tehtävänsä on selvittää, mitä tapahtui 60-luvulla kadonneelle Henrikin veljentyttärelle Harrietille. Mikael jatkaa Henrikin omia tutkimuksia ja saa niiden edetessä avukseen nuoren ja synkän tietokonehakkeri Lisbeth Salanderin. 


Yhdessä kaksikko saa selville, ettei kyse ole vain Harrietin kohtalosta, vaan kaiken takana on sarjamurhaaja. Selvää on myös, että Henrikin erikoinen suku liittyy tavalla tai toisella rikosvyyhtiin. Mikael ja Lisbeth pääsevät murhaajan jäljille, mutta joutuvat samalla suureen vaaraan. Nähtäväksi jää, kuka paljastuu murhaajaksi ja mikä onkaan vuosikymmeniä sitten kadonneen Harrietin kohtalo.

Elokuva on harvinaisen jännittävä tapaus ja pituudestaan huolimatta se jaksaa pitää katsojan otteessaan aivan loppuun saakka. Leffassa ei ole mitään ylimääräistä, joten pitkästymisen vaaraa ei ole. Välillä elokuva tuntui omaan makuuni jopa vähän liian jännittävältä ja suosittelenkin, ettei kaltaisteni säikkyjen kannata katsoa elokuvaa yksin pimeässä. Elokuvan tunnelma on monin paikoin ahdistava, mihin vaikuttaa osaltaan mm. hyvin valittu musiikki. Varmasti suurin kiitos kuitenkin kuuluu kirjailijalle, joka on onnistunut luomaan hyytävän tarinan. Tämän perusteella voisin hyvinkin kuvitella jatkossa tarttuvani Larssonin kirjoihin.

Tähtiä annan elokuvalle neljä viidestä.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti