maanantai 4. marraskuuta 2013

Belle de Jour ‒ Puhelintytön salaiset seikkailut

Kirjastosta nappasin jälleen kerran mukaani kiinnostavalta vaikuttavan kirjan. Kyseessä on romaani Belle de Jour Puhelintytön salaiset seikkailut (The Intimate Adventures of a London Call Girl, 2005), jonka on kirjoittanut (itsestään selvästä syystä) nimettömänä pysyttelevä nuori lontoolainen naisprostituoitu, joka piiloutuu Belle-salanimen taakse. Teos on kirjoitettu päiväkirjamuodossa ja se on alun alkaen julkaistu nettiblogina, joka saavutti Britanniassa nopeasti suuren suosion.
Romaani on yhtä aikaa sopivan salamyhkäinen ja toisaalta hyvin avoin. Kirja on kirjoitettu minä-muodossa, joten lukiessa ei tunnu oudolta, ettei kertojan nimeä tiedä. Muuten hän paljastaa itsestään lähes kaiken. Myös muihin henkilöihin viitataan kirjainlyhenteillä, mihin myös tottuu nopeasti. Kirjoittaja kertoo päivittäisestä elämästään, johon kuuluu ajanviettoa ja juhlimista ystävien kanssa, kaikenlaisia sattumuksia, miehiä vapaa-ajalla sekä tietysti myös työtä eli lukuisia intiimejä tapaamisia maksavien miesten seurassa. 


Belle voittaa rehellisyydellään ja avoimuudellaan lukijan puolelleen, vaikka hänen uravalintaansa ei hyväksyisikään. Hän on ajautunut epätavalliselle alalle, joka vaikuttaa myös hänen yksityiselämänsä ihmissuhteisiin. Belle on itse sinut työnsä kanssa, mutta kaikille tutuille (kuten omille vanhemmille) työpaikasta ei kannata turhia kertoa. Myös parisuhderintamalla työkuviot aiheuttavat ylimääräistä stressiä. Bellen elämässä miehiä riittää ‒ entisiä ja nykyisiä, siviilissä ja töissä ‒ mutta onko kenestäkään pidemmän päälle antamaan riittävää vastusta tälle modernille naiselle?

Vaikka kirjan aihe saattaa ensilukemalta vaikuttaa hiukan hurjalta, romaani ei omasta mielestäni ole kohahduttava tai järkyttävä. Ei varsinkaan sen jälkeen, kun on jo tutustunut Sinkkuelämään ja Fifty Shades ‒kirjoihin. Romaani on hauskasti ja persoonallisella tyylillä kirjoitettu tarina nuoresta naisesta, jolla on erikoislaatuinen työ. Se ei kuitenkaan ole koko hänen elämänsä. Bellen asenne on kohdillaan ja muutkin naiset voisivat oppia häneltä jotain, joskaan en ketään neuvo lähtemään hänen viitoittamalleen urapolulle. Kirja on ihan hupaisa ja miellyttävä lukukokemus ja ansaitsee tähtiä kolme viidestä.  

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti