lauantai 24. elokuuta 2013

Dan Brown: Inferno

Vanhempien luona lomaillessa sattui onnenpotku, kun sisko löysi minulle kirjaston pikalainoista Dan Brownin uusimman romaanin Inferno (2013). Olin odotellut tämän kirjan lukemista innokkaasti jo kuukausia ja varaus oli vetämässä Jyväskylässä, mutta nyt ei onneksi tarvinnut odottaa kuukausia varausjonossa.

Brownin uusimmassa seikkailee jo useista aiemmista romaaneista tuttu taidehistorian ja symbologian professori Robert Langdon. Mies herää muistinsa menettäneenä ja ampumahaava päässään firenzeläisestä sairaalasta ilman mitään muistikuvaa, että olisi edes matkustanut Italiaan. Pian sairaalaan hyökkää mustiin pukeutunut nainen, joka ampuu Langdonia hoitaneen lääkärin miehen silmien edessä. Toinen lääkäri, huippuälykäs Sienna Brooks auttaa Langdonin pakoon ja yhdessä he aloittavat vauhdikkaan pakomatkan perässään suuri joukko salaperäisiä takaa-ajajia. 

Kaksikko saa selvitettäväkseen arvoituksen, joka kuljetta heitä ensin ympäri Firenzeä ja lopulta ulkomaille asti. Langdon näkee pelottavia harhanäkyjä ja hänen on otettava selvää, mitä hänelle on parin viime päivän aikana tapahtunut ja miksi hänet yritetään tappaa. Arvoitusta ratkaistaessa Langdon ja Sienna Brooks törmäävät jatkuvasti viittauksiin Dante Alighierin Helvettiin ja mustaan surmaan. Maailmaa uhkaa jälleen kerran vakava vaara, mutta ehtiikö Langdon selvittää kaiken ennen kuin on liian myöhäistä?

   
Tämän kirjan luettua on taas kerran todettava, että Dan Brown on jännityskirjailijana vertaansa vailla. Tarina pitää otteessaan alusta loppuun eikä kirjan lukemista malttaisi lopettaa, vaikka silmät eivät väsymykseltä meinaisi pysyä auki. Onneksi teos saa aikaan sellaisen lukumanian, että lukemiseen ei kovin montaa vuorokautta mene. Romaani muistuttaa paljon edeltäjiään. Langdon on taas saanut rinnalleen naispuolisen apurin, jonka kanssa he käyvät kilpajuoksua aikaa ja tuntemattomia, vaikutusvaltaisia vihollisia vastaan. Romaanin jokainen luku päättyy jännittävään cliffhangeriin, jotka suorastaan vaativat jatkamaan lukemista ja ottamaan selvää, miten kiperä tilanne selviää. 

Romaani sisältää paljon faktaa mm. taiteiden ja tieteen aloilta sekä historiasta. Brown onnistuu taas kerran nostamaan esille maailmanlaajuisen ongelman ja pelottavinta romaania lukiessa onkin juuri se, että teoksen tapahtumat voisivat tapahtua ihan oikeasti. Tätä mielikuvaa lisäävät jatkuvat viittaukset todelliseen maailmaan, oikeisiin järjestöihin, taideteoksiin, paikkoihin jne. 

Jos olet pitänyt kirjailijan aiemmista teoksista, Inferno jatkaa samoilla linjoilla eikä jää ainakaan edeltäjiään huonommaksi. Jos taas et ole vielä yhtään Brownin kirjaa lukenut, nyt on korkea aika! Kyseessä on oma lempikirjailijani, joka on juonenkehittelyssä täysin omaa luokkaansa. Vaikka romaani nostaa esille todellisia uhkakuvia, se on samalla viihdyttävä kirja. Luulenpa, että tämä teos tulee vielä herättämään keskustelua, aivan kuten esim. kirjailijan aiempi teos Da Vinci -koodi (2004). Romaanille voisi periaatteessa antaa täydet viisi tähteä, mutta taidan silti jäädä (ikuisesti?) odottelemaan täydellistä teosta, joten tämä saa samat neljä ja puoli kuin muutkin suosikkini :)    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti