maanantai 8. huhtikuuta 2013

Lauren Conrad: L.A. Candy

Olen jo pitemmän aikaa halunnut tutustua Lauren Conradin kirjoihin ja vihdoinkin sain käsiini hänen kirjasarjansa ensimmäisen osan L.A. Candy (2011). Olen aiemmin seurannut Laurenin elämää MTV:n TV-sarjoissa Laguna Beach ja The Hills, joten mielenkiintoa oli tutustua myös TV-tähden kirjallisiin tuotoksiin. 

L.A. Candyn päähenkilö on 19-vuotias Jane Roberts, joka muuttaa parhaan ystävänsä Scarlett Harpin kanssa Los Angelesiin. Jane aloittaa työt tapahtumasuunnittelija Fiona Chenillä ja Scarlett puolestaan opinnot USC:ssa. Ystävykset tutustuvat uuteen kaupunkiin ja sen tarjoamiin shoppailu- ja bilemahdollisuuksiin sekä uusiin ihmisiin, kuten kiinnostaviin poikiin. Eräänä klubi-iltana TV-tuottaja Trevor Lord bongaa kaksikon ja haluaa heidät uuteen reality-sarjaan, joka seuraa neljän nuoren naisen elämää Hollywoodissa. 

Tästä lähtee käyntiin Janen ja Scarlettin ura TV-tähtinä. Heidän lisäkseen sarja kuvaa seurapiirityttö Madison Parkerin ja kauniin mutta tyhmän Gaby Garcian elämää. Sarja tuo tytöille - ja erityisesti Janelle - mainetta, faneja, TV-kanavan kustantaman hienon asunnon ja ilmaisia designer-vaatteita, mutta pian julkisuus näyttää myös varjopuolensa. Jane on tietämättään asetettu sarjan keskiöön, mikä aiheuttaa kateutta osassa tytöistä. Sarjan kuvaaminen vie myös odotettua enemmän aikaa eikä aina esitä tapahtumia oikeassa valossa siitä huolimatta, että kyse on realitysta. Välillä uusista tuttavuuksista on vaikea ottaa selvää, haluavatko he vain hyötyä tyttöjen kuuluisuudesta vai ovatko he oikeasti hyviä tyyppejä. Kaikille ystävällinen Jane joutuu kokemaan rankimman kautta miten voi käydä, jos erehtyy luottamaan vääriin ihmisiin.


Heti lukemisen aloitettuani huomasin, että kirja olikin tarkoitettu ikäistäni nuoremmille lukijoille. Tämä kävi ilmi jo kirjan kielestä ja dialogista ja ensivaikutelmaa pahensi kankealta tuntuva suomennos. Teoksen alussa vakuutetaan, että romaanin henkilöt, tapahtumat jne. ovat fiktiota, joten yllätyin, koska romaani tuntuu olevan enemmän tai vähemmän suora kopio kirjailijan omasta elämästä ja kokemuksista realityn parissa. Mainittuja TV-sarjoja seuranneena kirjaa oli siis melko yllätyksetöntä lukea ja koin sen tämän vuoksi melkoiseksi pettymykseksi. Romaanissa on n. 300 sivua, eikä siinä kuitenkaan ehdi tapahtua kovinkaan paljoa ennen kuin vasta kirjan loppua kohti. Yllätyksekseni kirja myöskin loppui ihmeelliseen kohtaan jättäen tarinan täysin kesken, joten jos haluaa tietää, miten romaanissa kehiteltyjen tarinalinjojen ja päähenkilöiden käy, on pakko lukea myös sarjan jatko-osat. Lukijana tämä ärsytti, koska en seuraavaa osaa pääse heti lukemaan, mutta myynnin kannalta kyseessä on tietysti onnistunut temppu.    

Romaani on hyvin nopealukuinen ja se sisältää paljon lyhyitä lukuja. Kirja on hyvin pitkälle aivot narikkaan -lukemista, johon ei tarvi sen suuremmin keskittyä (vähän kamala kyllä kirjoittaa näin, kun tietää tapahtumien perustuvan oikean ihmisen elämään). Jane on ihan sympaattinen hahmo ja hänen toivoo selviävän kuuluisuuden haasteista, mutta valitettavasti romaani ei onnistu synnyttämään kovin suuria tunteita. Sanoisinpa, että paremmin tunteet tulevat esille The Hills -sarjaa katsellessa. Kenties alkuperäisessä versiossa on siis vara parempi. Romaani kuitenkin valottaa reality-sarjan kuvaamisen taustoja sekä äkillisen kuuluisuuden tuomia hyviä ja huonoja puolia. Kirjalle annan kaksi tähteä viidestä.
  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti