maanantai 1. huhtikuuta 2013

Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi

Tyttö joka muuttui lasiksi (2011, The Girl With Glass Feet) on brittiläisen Ali Shaw'n esikoisteos. Romaanin unenomainen kansikuva kiinnitti huomioni kirjastossa ja kieltämättä unenomainen on fantasiaa ja realismia sekoittava teoskin. Tapahtumat sijoittuvat hiljaiselle St Hauda's Landin saariryhmälle, jolla tapahtuu mystisiä muodonmuutoksia. 

Romaanin päähenkilö on sulkeutunut nuorimies Midas, joka on innokas harrastelijavalokuvaaja. Eräällä kuvausreissullaan hän tapaa ikäisensä Idan. Midaksen huomio kiinnittyy tytön erikoisiin saappaisiin ja ontumiseen.  Ensitapaamisen jälkeen Ida etsii Midaksen käsiinsä ja pikku hiljaa kaksikko ystävystyy. Ida on tullut saarelle etsiäkseen siellä aiemmin tapaamansa henkilön, jonka apua hän tarvitsee. Ida on aluksi vastahakoinen kertomaan tarkkoja yksityiskohtia Midakselle, joka puolestaan pihtaa vähäisiä tietojaan tytön etsimästä miehestä. 

Eräänä iltana Midas on jäänyt Idan luo yöksi ja herää tytön nukkuessa. Midas ei voi vastustaa kiusausta riisua Idan sukkia selvittääkseen tytön jalkoihin liittyvän salaisuuden, jota Ida ei suostu kertomaan. Midas hämmästyy nähdessään, että Idan jalat ovat lasia. Salaisuuden selvittyä Midakselle kaksikko alkaa yhdessä etsiä miestä ja pohtia keinoja, jolla voisi estää Idaa muuttumasta lopulta kokonaan lasiksi. 


Teoksen aihe on niin erikoinen, että odotin kirjalta jotain täysin uutta, ennenlukematonta. Pohjimmiltaan romaani on yhdistelmä romantiikkaa ja fantasiaa, mikä ei ole yhdistelmänä uusi, mutta kertomus tuntuu kuitenkin tuoreelta uhkan eli Idan kehoa valtaavan lasin vuoksi. Omaan makuuni tarina etenee melko hitaasti, mikä toisaalta sopii mystiseen tarinaan, mutta omalla kohdallani laimensi lukuintoa. En pitänyt jatkuvista miljöön kuvailuista ja runsaista takaumakohdista, jotka toki paljastavat paljon henkilöistä. Olisin kuitenkin mieluummin lukenut dynaamisempaa kerrontaa tarinan nykyhetkestä. 

Alussa minulla meni melko pitkään saada lukudraivi päälle, mutta alkukankeuden jälkeen romaanin lukeminen eteni melko nopeasti. Halusin äkkiä saadaa tietää, mitä Midakselle ja Idalle tapahtuu ja millainen on Idan lopullinen kohtalo lasin suhteen. Romaanin loppu oli mielestäni yllättävä, vaikka en henkilökohtaisesti pitänyt loppuratkaisusta. Jäin jokseenkin hölmistyneenä ihmettelemään, että näinkö tämä todella loppuu. Tässä mielessä romaani tietysti onnistuu yllättämään lukijan, mitä voi sinänsä pitää ansiona. Kaiken kaikkiaan romaani oli hieman hämmentävä lukukokemus, joka jakaa tunteeni kahtia. Teoksen alkuasetelmat olivat mielestäni lupaavat, mutta itse olisin kehitellyt tarinaa hieman toisenlaiseksi. Jos olet kyllästynyt ennalta arvattaviin romaaneihin, tässä voi olla kirja makuusi. Romaanille joudun antamaan tähtiä kaksi viidestä pettymyksen aiheuttaneen loppuratkaisun vuoksi. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti