keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Yu Dan: Kiinan viisauden sydän. Mitä Konfutse nyt sanoisi?

Kiireiden vuoksi viime postauksesta on ehtinyt hurahtaa jo useita viikkoja ja samoin siitä, kun viimeksi esittelin blogissani kirjan. Onneksi kuitenkin laatu korvaa määrän, sillä itse ainakin ihastuin professori Yu Danin kirjoittamaan Kiinan viisauden sydän -teokseen (2009). Kirjoittaja tutustuttaa lukijan Konfutsen eli Mestari Kongin ajatuksiin ja opetuksiin. Konfutse oli noin 2500 vuotta sitten elänyt filosofi, opettaja ja hallitsijan neuvonantaja. Kirjailija Yu Dan on sitä mieltä, että me kaikki voimme tänä päivänäkin ottaa oppia Konfutselta ja kirjan luettuani olen kyllä samaa mieltä. 


Lyhyt kirja on jaettu kuuteen osaan, jota kaikki käsittelevät elämän eri osa-alueita mestarin oppien kautta. Oma suosikkini oli osa nimeltään Sydämen ja sielun tie, jossa pohditaan ihmisen sisintä. Kirjaa lukiessa voi todella huomata, että vaikka elämä on nykyään hyvin erilaista kuin kaksi ja puoli vuosituhatta sitten, kaikkein tärkeimmät asiat eivät ole muuttuneet miksikään. 

Kirjasta voi ammentaa ikiaikaisia oppeja elämää varten. Konfutse neuvoo keskittymään siihen, miten voi olla oma itsensä parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen mielestään tärkeintä on avarakatseinen ja positiivinen elämänasenne. Sen avulla kaikkein köyhinkin voi tuntea elämänsä onnelliseksi ja rikkaaksi ja päin vastoin. Hän kehottaa myös suhtautumaan kanssaihmisiin myötätuntoisesti ja antamaan toisille anteeksi heidän virheensä. Myönteisellä asenteella voi vaikuttaa myös toisten ihmisten elämään. 

Konfutsen ajatukset ovat hyvin universaaleja, humaaneja ja ennen kaikkea inspiroivia. Kirjaa lukiessani hyvän olon tunne sisälläni lisääntyi ja tunsin todellista halua kasvaa paremmaksi ihmiseksi. Arjen keskellä tämä ei tietenkään aina ole yksinkertaista tai helppoa. Tästä syystä onkin hyvä kaikesta kiireestä huolimatta pysähtyä lukemaan ja miettimään niitä asioita, jotka elämässä oikeasti ovat kaikkein tärkeimpiä. 

Yu Dan avaa Konfutsen sanoja nykylukijalle ymmärrettävämpään muotoon. Kirja sisältää myös lyhyitä kirjoittajan kuulemia tarinoita sekä pieniä pätkiä Keskusteluista, johon Konfutsen oppilaat ovat keränneet muistiin mestarin opetuksia. Kiinan viisauden sydän on helppolukuinen ja innostava kirja, jota suosittelen luettavaksi kaikille. Alun perin olin itse hieman skeptinen kirjan suhteen, kun sitä minulle suositeltiin luettavaksi. Olen kuitenkin hyvin iloinen, että voitin ennakkoluuloni ja päätin lukea kirjan, joka edustaa täysin erilaista lukemista kuin mihin olen tottunut. Uskon vahvasti, että kirjan lukemalla ja Konfutsen opetuksia seuraamalla jokainen meistä voi kehittyä paremmaksi ihmiseksi. Joten mitä vielä odotat? :)

Annan kirjalle neljä ja puoli tähteä viidestä, sillä se onnistui tekemään minuun syvän vaikutuksen.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti