lauantai 14. huhtikuuta 2012

Ystävysten jälleennäkeminen


Ikuiset ystävät on yhdysvaltalaisen kirjailijan Jennifer Weinerin seitsemäs romaani. Kirjan päähenkilö on kolmenkympin ylittänyt Addie, joka on kokenut kovia menneisyydessään. Hänen elämänpiirinsä on kutistunut siihen malliin, ettei hän jossain vaiheessa edes poistunut kotoaan viikkoihin. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Addien oven taakse eräänä iltana tulla paukahtaa entinen paras ystävä Valerie, josta nainen ei ole kuullut sitten lukiovuosien. Val on kiipelissä ja pyytää vanhan kaverinsa apua, mihin Addie tietysti suostuu. Kaksikolla on edessään vauhdikas matka Floridan Key Westiin poliisia pakoon. Kirja alkaa tarinan nykyhetkestä ja vähitellen lukijalle paljastuu asioita päähenkilön menneisyydestä ja siitä, minkä vuoksi ystävysten välit aikoinaan menivät solmuun sekä nykyhetkeen johtaneesta tilanteesta. 


Romaanin juoni ei ole järin yllätyksellinen eikä paikoin edes täysin uskottava. Näistä vioista huolimatta lukemisen vauhtiin päästyäni tarina imaisi minut mukaansa ja tuntui, etten haluaisi laskea kirjaa käsistäni. Henkilöillä on takanaan omat murheelliset menneisyytensä ja lukijana halusin varmistua siitä, miten heille lopulta käy. Yleensä olen onnellisten loppujen ystävä, eikä Weiner antanut minun pettyä tässä suhteessa. Loppu oli melko ennalta-arvattava, joskaan yhtä juonenkäännettä en osannut ennustaa.

Romaani edustaa chick-litiä, vaikkei olekaan aivan perinteisimmästä päästä. Päähenkilö ei täysin vastaa nykyajan kauneusihanteita eikä kirja myöskään ole turhan humoristinen ja viihteellinen, vaan käsittelee melko vakaviakin aiheita kuten yksinäisyyttä, kuolemaa ja lapsettomuutta. Romaani on kuitenkin lajityypilleen tunnollisesti ennen kaikkea lämminhenkistä ihmissuhdedraamaa, joka kolahtanee parhaiten naisväkeen. Kaltaisiini chick-litin ystäviin kirja varmasti kolahtaa. Teos jatkaa aika samoilla linjoilla kirjailijan aiempien teosten kanssa. Tähtiä annan romaanille kolme viidestä.  

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti