perjantai 27. kesäkuuta 2014

Missä olet, Bernadette?

Eräällä keväisellä kirjastoreissulla törmäsin hauskan näköiseen kirjaan nimeltä Missä olet, Bernadette? (2013, Where'd You Go, Bernadette?). Kyseessä on entisen tv-käsikirjoittajan, yhdysvaltalaisen Maria Semplen toinen romaani. Teos on saanut paljon hyvää huomiota ja arvosteluja medioissa, minkä lisäksi se oli Women's Prize for Fiction 2013 -palkintoehdokkaana. Eikä ihme, sillä romaani on piristävällä tavalla uniikki, erilainen kuin mikään muu pitkään aikaan lukemani. 

Tarina alkaa Seattlesta. Teini-ikäisen Been äiti Bernadette on kadonnut jäljettömiin juuri ennen joulua ja perheen yhteistä Etelämantereen-matkaa. Bee (oikealta nimeltään Balakrishna) aikoo selvittää, mitä hänen äidilleen on tapahtunut. Apunaan hänellä on valtava määrä erilaisia dokumentteja, lähinnä erinäisten henkilöiden välillä käytyä kirjeenvaihtoa, sähköpostiviestejä ja raportteja. Viestien avulla hän koettaa saada selvyyden äitinsä viimeisistä liikkeistä ja mahdollisista syistä äidin katoamiseen. 


Bee ihailee äitiään ja heillä on ollut läheinen suhde. Perheen isä Elgin on suuremman luokan Microsoft-guru, joka viettää enimmän aikansa töissä. Been kokoamien viestien kautta Bernadettesta hahmottuu kuva ihmisestä, joka on valmis menemään äärimmäisyyksiin välttääkseen muita ihmisiä. Nuorena Bernadette on ollut lupaava ja palkittu arkkitehti, joka on kuitenkin äkillisesti kadonnut julkisuudesta ja alalta vuosia sitten. Arkkitehtipiireissä Bernadette on jonkin sortin legenda, jonka ura on päättynyt huipulle eikä kukaan ole kuullut hänestä sen koommin. 

Bernadette on ollut Been koulutovereiden äitien silmätikku, sillä hän ja Elgin eivät ole muiden vanhempien mielestä osallistuneet tarpeeksi tyttären yksityiskoulun asioihin. Bernadette pitää muita äitejä ärsyttävinä "hyttysinä" ja ennen katoamistaan hän on ottanut yhteen päähyttysen kanssa, mistä on seurannut pieni skandaali. Pala palalta lukijalle ja Beelle selviää, mitä Bernadetten ja lähipiirin elämässä on viime aikoina tapahtunut. Mutta missä Bernadette oikein on? Onko hän taas kerran paennut vastoinkäymistä, tällä kertaa lopullisesti?  

Missä olet, Bernadette? poikkeaa ilahduttavalla tavalla valtavirrasta. Se on viihdyttävää luettavaa, vaikka aihe on vakava - juuri sopiva yhdistelmä mielenkiintoiselle romaanille siis. Bernadetten hahmo on kiinnostavan ristiriitainen ja lukija saa hänestä tietoa ripotellen, erilaisia mielipiteitä eri ihmisiltä. Teoksen loppuun mennessä kokonaiskuva on kuitenkin ihmeen selkeä, mikä kertoo romaanin rakenteen toimivuudesta. Tätä kirjaa lukiessa en nauranut ääneen, mutta odotin kyllä aina hetkeä, jolloin pääsisin taas lukemaan. Kirja on hauska, tapahtumat ja yksityiskohdat tavallisuudesta poikkeavia (kuinka moni suunnittelee perhelomaa Etelämantereelle?) ja henkilöt kiehtovia. Suosittelen romaania, jos kaipaat jotain hassua ja hieman erikoisempaa luettavaa. Itse en ainakaan ollut aiemmin lukenut mitään vastaavaa. Annan teokselle tähtiä neljä viidestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti