tiistai 16. huhtikuuta 2013

Sophie Kinsella: Salaisuuksia ilmassa

Luin vuosien jälkeen uudestaan yhden lempikirjailijani eli Sophie Kinsellan romaanin Salaisuuksia ilmassa (Can You Keep a Secret?, 2008) erästä kirjallisuuden kurssia varten. Teos on ensimmäinen itsenäinen romaani, jonka kirjailija on kirjoittanut tällä nimellä. Kirja täyttää selkeästi chick litin tunnusmerkit ja on ehdottomasti erityisesti nuorille naisille suunnatun viihdekirjallisuuden parhaimmistoa. 

Romaanin päähenkilö on Lontoossa asusteleva Emma Corrigan, joka on markkinointiapulainen suuressa Panther Corporation -yrityksessä. Hänet on lähetetty Skotlantiin työmatkalle vahvistamaan sopimus erään toisen yhtiön kanssa. Emma on innoissaan hänelle annetusta mahdollisuudesta ja hän haaveilee jo ylennyksestä markkinointihenkilöksi. Yllättäen vastapuoli kuitenkin peruu sopimuksen ja Emma päätyy paluumatkalla juomaan hieman liikaa helpottaakseen lentopelkoaan ja pettymystään. Piristääkseen apeaa matkustajaa mukava lentoemäntä päästää Emman istumaan liikemiesluokkaan, missä hänen vierustoverinaan on varautuneen oloinen amerikkalaismies. Lennon aikana kone joutuu turbulenssiin ja Emma pelkää kuolevansa. Pelko ja alkoholi kirvoittavat naisen lörpöttelemään hermostuksissaan kaikki noloimmat salaisuutensa vierustoverilleen. Helpotus on suuri, kun Emma lopulta pääsee lennolta ehjin nahoin ja vastassa on poikaystävä Connor, joka ehdottaa pariskunnan suhteen viemistä seuraavalle tasolle. 

Emman palatessa töihin kaikki kohisevat Jack Harperin, toisen yhtiön perustajista, olevan tulossa käymään toimistolla. Emman kauhuksi pomo onkin sama amerikkalaismies, jonka edessä hän on lennolla nolannut itsensä täysin. Emma toivoo, ettei mies muista häntä enää, mutta pikku hiljaa käy ilmi, että tilanne on täysin päinvastainen - hän muistaa kaiken sanatarkasti. Jack pyytää, ettei Emma paljastaisi heidän olleen samalla lennolla, joten töissä he esittävät, etteivät tunne toisiaan. Toimistolla Jack hakeutuu usein Emman seuraan ja heistä tulee jonkin sortin ystäviä. Töissä kaikki muut suhtautuvat Jackiin pomona ja mielistelevät häntä. Emma puolestaan on työpaikalla ainoa, joka Jackin mukaan vaikuttaa normaalilta. Mutta millaiseksi voi lopulta kehittyä kahden hyvin erilaisen ihmisen, tuikitavallisen sihteerin ja ison bisnesjohtajan, ystävyys - varsinkin kun koko suhde on salattava kaikilta?

Salaisuuksia ilmassa on yksi hauskimmista lukemistani kirjoista. Useita kertoja romaania lukiessani nauroin ääneen ja kihersin itsekseni. Emma on mestari joutumaan noloihin tilanteisiin ja hänen elämänsä on välillä kovin surkuhupaisaa. Hän on kuitenkin sympatiaa herättävä hahmo, jolle toivoo pelkästään hyvää. Perusluonteeltaan Emma on melkoinen tunari, joka ei edisty urallaan, vaan keskittyy töissä mieluummin suklaapatukoiden syömiseen ja horoskooppien lukemiseen. Emmassa viehättää ehkä eniten juuri hänen tavallisuutensa. Hän on kuin kuka tahansa meistä, paitsi että hän joutuu usein koomisiin tilanteisiin, joista hän yrittää selviytyä parhaan taitonsa mukaan.

Kinsella on elementissään kirjoittaessaan tämäntyylisiä kevyitä ja romanttisia tarinoita, jotka saavat lukijan hymyilemään ja hyvälle tuulelle. Jos haluat saada hymyn huulillesi ja kutkuttaa nauruhermojasi, Salaisuuksia ilmassa (samoin kuin muutkin Kinsellan itsenäiset romaanit) on ehdottomasti nappivalinta. Romaanille annan tähtiä neljä ja puoli viidestä. Odotan jo innolla pääseväni lukemaan kirjailijan uusinta romaania Wedding Night, joka julkaistaan englanniksi ensi viikolla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti