torstai 5. joulukuuta 2013

Rakkautta ennen keskiyötä

Rakkautta ennen keskiyötä (Before Midnight, 2013) päättää ohjaaja Richard Linklaterin elokuvatrilogian, jonka pääosissa nähdään Julie Delpy ja Ethan Hawke. Elokuvasarjan viimeinen osa jatkaa Célinen (Delpy) ja Jessen (Hawke) tarinaa, joka alkoi elokuvassa Rakkautta ennen aamua  (Before Sunrise, 1995) ja jatkui osassa Rakkautta ennen auringonlaskua (Before Sunset, 2004).

Uusimmassa leffassa seurataan hetki pariskunnan elämää Kreikassa, missä ympärillä on pariskunnan kaksostytöt, Jessen aiemmasta liitosta syntynyt poika Hank sekä joukko ystäviä. Kaikesta käy ilmi, että kuluneiden vuosien varrella pari on vakiintunut ja kasvanut yhteen. Ihanaa on nähdä, miten ajan kuluminen näkyy näyttelijöissä eikä kyse ole vain maskeerauksesta ja silmänlumeesta. 


Rakkautta ennen keskiyötä jatkaa muodoltaan ja tyylillisesti edeltävien osien linjaa. Elokuvaa on kuvattu pitkillä yhtäjaksoisilla otoilla, mikä korostaa päänäyttelijöiden lahjakkuutta ja kykyä olla kuvattavana pitkiä pätkiä ilman taukoja. Juonellisesti elokuvassa ei tapahdu paljoa, vaan dialogi ja henkilöt ovat pääosassa. Jesse ja Céline käyvät sekä kahdestaan että ystäviensä kanssa kiinnostavia ja merkittäviä keskusteluita, jotka herättävät myös katsojaa pohtimaan käsiteltyjä aiheita tarkemmin. Koska kyseessä on draama, myöskään kipeiltä aiheilta ja parisuhteen kipupisteiden läpikäymiseltä ei vältytä. Polveilevaa dialogia seuraa kuitenkin mielellään ja elokuvan loppuessa huomasin toivovani, että saisin nähdä vielä lisää. 


Elokuva tuo miellyttävän leffasarjan arvoiseensa päätökseen, vaikka samalla harmittaa, ettei lisää näillä näkymin enää ole tulossa. Vaikka kyseessä on trilogian kolmas osa, elokuvan voi hyvin katsoa myös itsenäisesti. Suosittelen kuitenkin mahdollisuuksien puitteissa katsomaan elokuvat aikajärjestyksessä, että ajallinen jatkumo sekä pääparin suhteen kuvaus ja kehitys pääsevät oikeuksiinsa. Koska sarjan elokuvat ovat ilmestyneet ripotellen pitkän ajan kuluessa, edellisten osien katsomisesta on omalla kohdallani kulunut jo pitkä aika. Halusin kuitenkin katsoa uusimman osan niin innokkaasti, etten malttanut katsoa aiempia osia ensin uudestaan. Jossain vaiheessa voisi siis hyvinkin olla tarvetta pitää Rakkautta ennen -maraton ja katsoa kaikki osat putkeen. 

Koko leffakolmikko lukeutuu omien suosikkielokuvien listalleni. Omalle vuoden 2013 TOP 10 -listalleen leffasarjan viimeisen osan on valinnut myös ohjaaja Quentin Tarantino, näin kertoo Como-lehden numero 8/2013. Muuallakin medioissa leffatrilogia on saanut pääasiassa hyviä tai erinomaisia arvosteluja. Lukijoiden ei siis tällä kertaa tarvitse uskoa pelkästään minuun sanaani siitä, että kyseessä todellakin on katsomisen arvoinen elokuva ;) Tällä kertaa annan elokuvalle tähtiä neljä viidestä, eivätkä myöskään sarjan kaksi muuta osaa jää huonommille arvosanoille.         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti